16 juni, dag 52: Duitsers

Zie deze etappe op de kaart.
Het moet maar eens gezegd: de Duitsers hebben veel, heel veel sporen achtergelaten langs de kusten van de Noordzee. Hier bij Stromness ligt een beschutte baai, Scapa Flow. Die was niet alleen thuishaven voor die vriendelijke Vikingen, maar ook voor de Britse vloot in de twee wereldoorlogen.
Na afloop van de eerste, in juni 1919, hebben de Duitsers hier 54 van hun vloot van 72 oorlogsschepen zelf tot zinken gebracht. Dat kwam zo. De Duitse vloot lag omsingeld door de Engelse in Scapa Flow. Er was een wapenstilstand, maar op die dag dacht de Duitse botenbaas abusievelijk dat de wapenstilstand verbroken was. Om te voorkomen dat al zijn mooie spul in handen van de vijand zou vallen, heeft hij het hele zootje naar de bodem laten helpen. Nou, die Britten kunnen er daarna best iets mee: er liggen nog zeven grote schepen op de bodem en die zijn een smulbestemming voor duikfanaten. Wij duiken niet en hebben er dus geen plaatjes van.
Iets oostelijker liggen de Churchill Barriers, een serie dammen tussen een rijtje eilanden, gebouwd om te voorkomen dat Duitse onderzeeërs Scapa Flow in zouden komen, nadat zo'n etter in 1939 een Brits slagschip tot zinken had gebracht. Een belangrijk deel van het werk werd gedaan door Italiaanse krijgsgevangenen die in 1942 vanuit de woestijn naar Orkney waren overgebracht. Die hebben daar een kapel achtergelaten die nu als toeristische trekpleister geldt, en waardichtbij een voorheen Driebergense familie met succes vruchtenwijn verkoopt en Senseokoffie schenkt. Dit is een van die dammen, met een stukje oud roest ernaast, een plek waar de beginnende duiker zijn gerief kan halen.Nu is het hier vredig en mooi. Dit is een gewone begraafplaats.De kust is hier prachtig......en ons hotel ook.