18 juni, dag 54: woeste zeeën

Zie deze etappe op de kaart.

Op een plek waar het water heel hard stroomt staat er hier een Ding soms, zoals nu, boven het water. Het Ding is een watermolen: als er water doorheen stroomt, gaat het draaien. Niet om een houtzagerij aan te drijven maar om elektriciteit te produceren. Zo ziet het Ding eruit:We zijn daarheen gevaren op uitnodiging van EMEC, een organisatie die helpt dat soort apparaten te testen. Het grootste probleem is nog zo'n ding goed vast te zetten, temidden van de enorme krachten van het water.
's Middags werd het nog bonter. We staken per veerboot de Pentland Firth over, een zeestraat tussen Orkney en Schotland. De Atlantische Oceaan en de Noordzee ontmoeten elkaar daar en dat levert fraaie stromingen en golven op. Voeg daar een bui bij en een serie plaatjes is het gevolg.
Bij Burwick, het zuidelijkste gehucht van Orkney.Bloemetjes stoer aan de bovenrand van een klif.Wie het ooit nog over Hollandse luchten heeft, lachen wij voortaan vierkant uit.Een hevige regenbui slaat de golven plat.Veilige aankomst in het niksige John O'Groats......waar we graag dit hotel genomen hadden als het niet zo vervallen geweest was.