15 mei, dag 20: Tvind, meer dan wind

Zie deze etappe op de kaart.
De mensen van Tvind hebben van 1975 tot 1978 gebouwd aan de eerste grote windmolen voor stroomproductie in Europa. Niet om er rijk van te worden, maar als daad van verzet tegen kernenergie. Met vereende krachten is het gelukt de molen vanaf 26 maart 1978 aan de praat te krijgen - en nu produceert hij al 31 jaar stroom. Aanvankelijk meer dan het net kon verwerken, en toen maakten ze met wat over was warmte voor het Tvind-complex.
Want Tvind is meer dan wind. De idealen van de jaren '70 leven er voort. Het is gestart door een groep van tien mensen die in een bus over de wereld reisde, op zoek naar het goede. Ze settelden zich bij Ulfborg en startten daar in 1972 de Tvind-commune.Britta Jensen was erbij toen de bouw van de molen startte
Nu is het een gemeenschap van dertig mensen die er permanent wonen en werken en zo'n tachtig leerlingen aan een lerarenopleiding vanuit alle Europese landen. De eerste helft van ieder schooljaar gaan ze met z'n allen naar een ontwikkelingsland om daar projecten te doen. Bijvoorbeeld zorgen dat kinderen goede kleren krijgen, omdat ze die niet kunnen betalen, en ze zonder goede kleding niet op school worden toegelaten. In het tweede halfjaar is er onderwijs, ieder op zijn eigen niveau.Louise Mors Erichsen leidde ons rond
Maar dat is nog niet alles. Ook neemt Tvind een aantal sociaal zwakkere jongeren uit de wereld van criminaliteit, alcohol en drugs onder haar hoede om hen een nuttige rol in de maatschappij te geven. Bovendien vindt een aantal geestelijk en lichamelijk gehandicapten er een leefomgeving.
Bij dit alles komt nog het streven naar zelfvoorziening op alle gebied. Met energie is het al meer dan gelukt, met verwerking van rioolwater ook. Nu neemt men ook de productie van voedsel ter hand, en zet men zich on voor elektrische voertuigen.
Met dit alles wil Tvind laten zien dat het mogelijk is om kleinschalig zelfvoorzienend te zijn zonder het milieu te belasten, en bovendien een nuttige rol te spelen in de maatschappij.