26 juni, dag 62: Hemus op het spoor

Zie deze etappe op de kaart.
Vandaag reden we een eind over een ex-spoorlijn (it ceased to be, it is no more), en hadden we even tijd om de vier meefietsers op de plaat te zetten. Van boven naar beneden Hetty, Leonie, Jantinus en Willem.

25 juni, dag 61: van de wind alleen...

Zie deze etappe op de kaart.
In Schotland zie je ze nog weinig, die windmolens, maar als je de boer die we bezochten mag geloven, ziet het er hier over vijf jaar heel anders uit. Hij heeft samen met anderen op zijn land een windmolen laten neerzetten. Kijk, dat is hem met zijn slimme zoon.Daar verdienen ze zo enorm goed aan, dat ze grootse plannen hebben. 'Daar nog vijf en daar nog vijftien van die molens' zei hij. Ruimte zat, want ze hebben tweeduizend hectare grond, dat is vier bij vijf kilometer, een landgoed dat ooit eigendom was van een dochter van queen Victoria. Ze hebben voor die eerste molen wel eerst veel tegenstand moeten overwinnen.

24 juni, dag 60: zes!

Zie deze etappe op de kaart.
En ineens waren we met z'n zessen: Hetty, Willem, Leonie en Jantinus klopten 's avonds aan in het Invernesser hotel.Overdag was het vrolijk fietsen naar Buckie.Buckie? Ja, Buckie. Een rijke plaats, zegt men. Er werken veel oosteuropeanen in de visfabriek (want dat willen Schotten niet meer doen), en de Schotten werken in Kazachstan in de olie, waar ze vijf keer zoveel verdienen als in de Buckiese visfabriek, en nog belastingvrij ook. Terwijl oliehavenstad Aberdeen vol Polen zit - wie snapt het nog?En dat alles terwijl wij de indruk hadden dat Buckie een arm en verlopen plaatsje was, met zijn eenvormige kleine grijze huizen.

23 juni, dag 59: Inverness

Zie deze dag in Inverness op de kaart.
Golven kunnen veel schade aanrichten, ze hebben dus veel energie. Daar kan je ook nuttige dingen mee doen, bedachten ze hier, en ze bouwden de Wavegen. Die vangt golven op, waardoor een luchtstroom ontstaat, die een windmolen aandrijft, die stroom genereert. Het klinkt makkelijk maar dat is het niet in zout water met storm en allemaal zand. Maar het lukt, en wij keken naar een golfslagtestbad voor dergelijke machines. Een technisch meer verantwoord verhaal vind je in onze reports.De Noordzeegolven zijn helaas te klein voor deze vorm van stroomproductie, ze hebben het liefst golven die over een grote afstand zijn opgebouwd.
Inverness is nou niet per se direct de stad waarvan je zou zeggen dat je er een week heen zou moeten. Loch Ness is ook maar gezeur en er zijn veel mooiere meren in Schotland.

22 juni, dag 58: 'regen'

Zie deze etappe op de kaart.
Tijdens onze tocht hebben we maar heel weinig regen gehad, tot nu toe. Vandaag was voor ons doen een zeer natte dag met een bui van tien minuten. Tijdens die bui fietsten we over een hoge brug langs een snelle weg bij Inverness. Twee Engelsen fietsten daar toevallig ook, dus die zie je hier.Verder pimpten we onze fietsjes een beetje op want van de voorgaande 3.827 kilometer hadden ze toch best wel een beetje geleden. En op zo'n dag dat je maar 44 kilometer daaraan toevoegt, kan je dat rustig doen.De wegen in Schotland zijn trouwens voortreffelijk, de bewegwijzering ook, en er zijn fietspaden als je ze nodig hebt.

21 juni, dag 57: kastelendag

Zie deze etappe op de kaart.
We zagen van verre een kasteel.Zoetgevooisde klassieke klanken waren op een halve mijl van het kasteel te horen. Wij werden erdoor verleid en bezochten het kasteel. Het bleek een jeugdherberg, en watvooreentje, het pronkjuweel van de Schotse Youth Hostel Organisation.Daarna vonden we dat we niet minder konden doen dan in een kasteel overnachten, al is het een slap aftreksel van de jeugdherberg.

Onze fietsjes

Vele honderden mailers vragen ons op welke fietsen wij ons langs de boorden van de Noordzee bewegen. Welnu, dat zijn twee heel verschillende.
Jos rijdt op een Koga Traveller, gekocht bij Fietswereld Hans Greefhorst aan de Hamersveldseweg in Leusden.Koos berijdt een fiets die vanwege z'n lengte op maat gemaakt is door Rijwielhandel Van Hoeijen aan de Krommestraat in Amersfoort.Op wat kleinigheden na houden beide fietsen zich prima.