27 april, dag 2: Rotterdam Climate Initiative

Zie deze dag op de kaart.
Blijdorp, AVR Afvalverwerking, de Havendienst en de verkeerslichten hebben in Rotterdam één ding gemeen: ze doen allemaal mee met het Rotterdam Climate Initiative. Dat heeft als doel in 2025 de CO2-uitstoot met de helft te verminderen in vergelijking met 1990.
Blijdorp is een grootverbruiker van energie - niet iets waar je direct aan denkt bij een dierentuin. Nieuwbouw wordt zo ecologisch mogelijk gebouwd: gecertificeerd hout, rekening houden met lichtinval, zonnepanelen op het Oceanium.
Houtsnippers verwarmen de krokodillenrivier
De AVR gaat de warmte die vrijkomt bij de afvalverbranding ook gebruiken voor stadsverwarming: dat nooit iemand eerder op het idee gekomen is!
Aanvoer van huisvuil per schip
De Havendienst wil hun schepen zuiniger laten varen. Dat is niet zo makkelijk: soms moeten ze nu eenmaal snel ter plekke zijn.

Aan boord van de RPA10

Alle 18.000 verkeerslichten in Rotterdam worden vervangen door LED's. Links gloei, rechts LED:
Of alles resultaat oplevert, is nog spannend: het meetsysteem is nog in aanbouw. Belangrijk is echter dat het gevoel dat er iets moet gebeuren doordringt in ale geledingen van de maatschappij, zo zei projectleider Wiert-Jan de Raaf na afloop van onze bezoekjes.